Op bezoek bij Nancy in Costa Rica

In augustus heb ik met mijn gezin een rondreis gemaakt door Costa Rica en hierbij kon een bezoek aan Nancy natuurlijk niet ontbreken. Het bezoek stond aan het eind van de vakantie gepland en zo reden we op donderdag 25 augustus 2022 rond de middag het plaatsje Jaris binnen. Omdat ze in Costa Rica geen straatnamen en nummers hebben stopten we bij de kerk. Er tegenover was een bushalte waar een aantal jongeren zaten. Toen ik de naam van Nancy noemde veerden ze op en kwamen direct in actie. Ze spraken alleen Spaans maar via Google Translate gaven ze aan dat we 600 meter terug moesten en dat we bij het eerste huis na de grote kei moesten zijn. En zo werden we hartelijk ontvangen door Nancy en haar zoon Benny.

Ze zaten net aan het middageten. Nancy had ook op ons gerekend en zo konden wij ook genieten van een heerlijke maaltijd. Na het eten was het tijd het meegenomen lekkers en cadeautjes uit te pakken, zo ook een groot aantal Nederlandse tijdschriften waar Nancy heel blij mee was.

In de middag hebben we een bezoek gebracht aan de middelbare school Liceo Jaris, ongeveer 2 kilometer bij haar huis vandaan. We waren zeer positief verrast, wat een mooie school. Nancy liet de projecten zien waar de Stichting zijn bijdrage aan heeft geleverd zoals het voetbalveld, de stenen trappen en het rooster met het beton bij de ingang. Ontzettend fijn om dit nu met eigen ogen te hebben gezien en vooral motiverend om projecten te blijven ondersteunen. Bij terugkomst kregen we een rondleiding door de tuin van Nancy. Niet zo geordend als in Nederland maar ongerept met bananen, koffiebonen en vele andere fruitsoorten. Ze had speciaal voor ons een heerlijk fruitsapje gemaakt.

Wat ons erg bij is gebleven is het verhaal over het onderwijs in Costa Rica. De leerlingen dienen alles wat ze moeten leren over te schrijven vanaf het bord in een schrift. Heb je moeite met schrijven dan heb je pech want wat je niet hebt opgeschreven kun je ook niet leren. Dat is de rede dat Nancy een groot voorstander is van werkboeken. Hierin worden alle lessen weergegeven in beeld met tekst zodat alle kinderen de mogelijkheid hebben, om in zijn/haar eigen tempo, de stof te leren.

Verder is het van groot belang dat een school een bestuur heeft dat wordt gevormd door ouders van leerlingen. Zonder bestuur kan de school geen uitgaven doen. Met het geld van de Alpizar Stichting zorgt Nancy er jaarlijks voor dat diverse scholen in de omgeving worden voorzien van werkboeken, ongeacht zij een bestuur hebben.

Na de koffie liet Nancy ons nog genieten van eigen gebakken bananen uit de tuin, maar toen was het tijd om afscheid te nemen. Een bijzondere dag waarbij we zeer gastvrij werden ontvangen en mooie dingen hebben gezien waaraan De Alpizar Stichting een bijdrage aan heeft geleverd. We hopen dat de Stichting in de toekomst nog vele mooie projecten kan blijven ondersteunen.

Marion Schreuder